I förra veckan var det åter dags att träffas inom ramarna för Solelstaden Västberga. Initiativet där vi i Västberga, fastighetsägare och hyresägäster, siktar på att bygga så mycket solel att stadsdelen blir den soltätaste i Stockholm. Intresset var återigen stort. Målet för detta möte var dels att alla skulle få ett grepp om investeringskalkyler, dels få klämma och känna lite på en anläggning och förstå hur den fungerar. Efter frukost och mingel presenterade Mårten Lind från Solkompaniet hur en typisk investeringskalkyl kan se ut och vilka verktyg som finns tillgängliga. Solkompaniet själva använder det kalkylverktyg som tagits fram inom ramarna för  MDH:s projekt ”Investeringskalkyl för solceller”. Det är ett mycket bra verktyg som ger bra vägledning genom processen och som också ger svar på de flesta investeringsfrågor såsom LCOE, livscykelkostnad, återbetalningstid och IRR. Verktyget finns att hämta här. Några slutsatser från föredraget var:

  • kalkyler handlar inte bara om kWh, försök också hitta miljövärden och kommunikativa möjligheter
  • investeringsstödet bör sökas nu eftersom kön börjar byggas på
  • de som investerar mest just nu ser att det är lönsamt även utan stöd, läs mer i Energimyndighetens rapport från 2017 som finns här

Efter Mårtens presentation var det dags för Rasmus Billborn från OKQ8 att presentera deras syn på solel och kalkyler. Vi fick se ett konkret exempel på hur en kalkyl kan gå ihop utan investeringsstöd. Det handlar om bensinstationen OKQ8 driver här i Västberga och där Solkompaniet byggde en anläggning på 69 kWt 2017. Vi fick också höra om ambitionerna framöver och att solel kommer att bli ett betydligt vanligare inslag på både OKQ8:s existerande bensinstationer och nya stationer som byggs, däribland den som planeras vid Solvalla.

Till sist gick vi tvärs över gatan och tittade på Bravidas anläggning som byggdes 2012. Den är på 20 kWt och har producerat förträffligt bra under alla år. På drygt fem år har den producerat 105 000 kWh vilket motsvarar ca. 1000 kWh/kWt. Väldigt bra för en anläggning som är orienterad mot sydost. Vi blev guidade av Martin Brandberg från Bravida samt vår egen David Börjesson som gick igenom tekniken från växelriktare och strängar till moduler, monteringssystem och visualiseringslösningar.

Ett stort tack till framför allt Rasmus, OKQ8, och Martin, Bravida, som bjöd på sina erfarenheter av att bygga solel. Tack också till David. Detta kommer definitivt inspirera och leda till fler anläggningar i området. Efter mötet har vi redan fått information om att fler stödansökningar kommer att skickas in. Tack också till Fastpartner, Castellum, Sandvik, Malmegårds, Stockholmshem, Väderholmen, Olov Lindgren och Widrikssons att ni fortsätter visa ert fulla engagemang för solel och vårt initiativ.

Kategorier: Nyhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *